Intervju med Oscar Frostad Udbye – filmskaperen bak ‘Gammel Bikkje, Nye Triks’

Oscar Frostad Udbye har tatt en bachelor of Science i Filmprodusksjon ved University of York (UK). Oscar har en far som er skuespiller, og forteller at han tilbrakte mye av barndommen bak kulissene på Trøndelag Teater. Som 8 åring  fikk han en rolle i filmen “Jeg Er Dina”, og selv om han husker veldig lite fra denne perioden tror han at dette var en faktor som spilte inn for hans filminteresse. Vi tok en prat med ham i forkant av visningen den 22. april.

Oscar har regissert kortfilmen “Gammel Bikkje, Nye Triks”. Det hele startet i samarbeid med regissør og Rune Holthe / Profus Media som produsjonsselskap. De jobbet sammen på en reklame i 2012, og bestemte seg allerede da for at de ønsket å samarbeide videre.

Oscar: Jeg ville lage noe relativt lettbeint men samtidig absurd, og fikk ideen til filmen da jeg tilfeldig switchet inn på en Olsenbanden film på TV og tenkte ‘Hvordan hadde Olsenbanden vært hvis alle var demente’. Og derfra spinnet jeg videre på ideen. Kortfilmen hadde et budsjett på 100.000 NOK og ble spilt inn iløpet av fire dager i juli 2013 i Drammen og Skien. Vi var ca 15 stykker i crew.

Redaktør: Har du regissert mange kortfilmer?

Oscar: Dette er min tredje kortfilm som regissør. I 2012 lagde vi en film som heter “Noen ting som skjedde 9. Mars”, som har hatt en vellykket festivalrunde bla. ved kortfilmfestivalen i Hamburg og Uppsala, i tillegg til å bli vist på Canal+ i 40 forskjellige land som en del av programmet “MicroCine”. I 2013 lagde jeg “A Man Came From The Sea”, en engelsk kortfilm som en del av bachelorgraden. I mars vant denne filmen pris for beste filmmusikk ved Watersprite Film Festival i Cambridge.

Redaktør: Hvor ligger din interesse i en filmproduksjon?

Oscar: Jeg er generelt veldig glad i teknikk, og har jobbet som lystekniker ved flere teater og festivaler rundt om i Norge, så jeg har hele tiden holdt meg tett på scene- og teaterbransjen.

Redaktør: Hvor går veien videre for kortfilmen “Gammel Bikkje, Nye Triks”?

Oscar: Vi håper å kunne finne en passende festival for internasjonal premiere for denne kortfilmen iløpet av sommeren, og vi har også meldt filmen på til et bredt utvalg festivaler rundt omkring i verden. For tiden er vi akkurat i gang med preproduksjon av en ny kortfilm som vi håper å gå i opptak med mot slutten av august. For tiden bor jeg i England, men har planer om å flytte hjem til Norge iløpet av sommeren, så mitt personlige mål er å kunne etablere meg i Oslo og bli bedre kjent med det som virker som et veldig spennende og aktivt filmmiljø. I forhold til filmen så har vi et mål om å kunne bruke deler av høsten på å reise til festivaler med filmen. Det er veldig givende å møte og diskutere med andre internasjonale filmskapere, det gir meg en stor trang til å fortsette å skape og være kreativ.

Redaktør: Til slutt: hvordan fikk du vite om Grønnskjerm?

Oscar: Rett før vi begynte med mastering av “Gammel Bikkje, Nye Triks” sendte vi filmen til et knippe venner i bransjen for å få tilbakemeldinger på hva de syntes og om det var noe vi burde endre. Vi ble tipset av en av disse om at Grønnskjerm hadde vært et ypperlig arrangement å hatt en første visning, ettersom publikum er ærlig og gir fyldig tilbakemelding.

– Grønnskjerm

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *